Uudenmaan liikkumisrajoituksen vaikutukset liikennemääriin

29.3.2020 Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikkumista rajoitettiin 28.3.2020 klo 00.00 alkaen.Liikenteeseen tämä vaikuttaa merkittävästi ja tulee vähentämään erityisesti kevyiden ajoneuvojen määrää.

Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikkumista rajoitettiin 28.3.2020 klo 00.00 alkaen. Liikenteeseen tämä vaikuttaa merkittävästi ja tulee vähentämään erityisesti kevyiden ajoneuvojen eli henkilöautojen ja pakettiautojen ( + mahdollinen peräkärry) liikennemääriä. Raskasta liikennettä rajoitus koskee lähinnä henkilöliikenteen osalta. Miten sulkeminen vaikutti liikennemääriin ensimmäisenä päivänä?

TraffICT Oy tarkasteli Uudenmaan rajan ylittävien valtateiden liikennemääriä lähistöllä olevilta LAM-pisteiltä.
Lauantain 28.3.2020 liikennemääriä verrataan lauantain 30.3.2019 liikennemääriin. Kevyiden (henkilöauto, pakettiauto) ja raskaiden (kuorma-auto, linja-auto, kuorma-auto ja puoliperävaunu sekä kuorma-auto ja täysperävaunu) liikennemääriä vertaillaan erikseen. Kevyista ajoneuvoista tarkastellaan liikennemääriä ajosuunnittain. Ajoneuvomäärän vähentyminen ilmoitetaan vuorokausimäärän laskuna (%). Esimerkiksi vt1 Syvälampi mittauspisteessä raskaiden ajoneuvojen määrä oli 2019 reilu 1000 ajon/vrk ja vuonna 2020 reilu 500 ajon/vrk, joten liikennemäärä on vähentynyt noin 50 %.

Koronaviruksen aiheuttaman liikennemäärien yleisen laskun ymmärtämiseksi tarkastellaan myös Jyväskylän ympäristön valtateiden liikennemääriä (vt9 Muurame, vt4 Vaajakoski ja vt18 Petäjävesi) samoin asetuksin.

Valtatie 1 Helsinki-Turku.

Syvälammen mittauspiste on Varsinais-Suomen puolella noin 7 km päässä Uudenmaan rajasta. Kevyiden ajoneuvojen määrä on vähentynyt noin 85 %, raskaiden ajoneuvojen määrä on laskenut noin 47 %.

 

 

Valtatie 2 Vihti – Nummela

Karkkilan mittauspiste on Uudenmaan puolella noin 16 km päässä Uudenmaan rajasta. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 70 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut vajaat 30 %.

 

 

Valtatie 3 Helsinki – Vaasa

Riihimäen mittauspiste on Kanta-Hämeen puolella noin 6 km päässä Uudenmaan rajasta. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 85 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut reilu 30 %.

 

 

Valtatie 4 Helsinki – Utsjoki

Renkomäen mittauspiste on Päijät-Hämeen puolella noin 4 km päässä Uudenmaan rajasta. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut reilu 80 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 40 %.

 

 

Valtatie 7 Helsinki – Vaalimaa

Loviisan mittauspiste on Kymeenlaakson puolella noin 17 km päässä Uudenmaan rajasta. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 70 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 30 %.

 

 

Liikennemäärien vähentyminen Jyväskylän ympäristön valtateillä

Valtatie 4 Vaajakoski

Vaajakosken mittauspiste on noin 8 km päässä Jyväskylästä. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 40 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 18 %.

 

Valtatie 9 Muurame

Muuramen mittauspiste on noin 19 km päässä Jyväskylästä. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 40 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 17 %.

 

 

Valtatie 18 Petäjävesi

Petäjäveden mittauspiste on noin 24 km päässä Jyväskylästä. Kevyiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 37 %, raskaiden ajoneuvojen liikennemäärä on laskenut noin 19 %.

 

Liikennemäärät romahtaneet liikkumisrajoituksen seurauksena odotetusti

Liikkumisrajoitus on odotetusti romahduttanut liikennemäärät Uudenmaan rajan lähistöllä. Kevyen liikenteen määrä on vähentynyt jopa 85 % tavanomaisesta liikkumisrajoituksen ensimmäisenä päivänä. Raskaiden määrä on laskenut selvästi vähemmän, noin kolmanneksella.

Jyväskylän seudulla liikennemäärän lasku on noin kevyiden ajoneuvojen osalta noin 40 % normaaliin verrattuna. Raskaiden ajoneuvojen määrässä koronan aiheuttamaa laskua on vajaa 20 %.

 

Liikennetiedot pohjautuvat Väyläviraston julkaisemaan avoimeen dataan (CC BY 4.0). Tiedot on koottu ja käsitelty TraffICT Oy:n kehittämän Aindata -alustan avulla.

 

 

Print  

Related Articles