Aindata nopra varoittaa nyt myös tasoristeyksen läheisyydessä olevista junista

29.11.2017 Viimeaikaiset tasoristeyksissä tapahtuneet onnettomuudet johtivat ajatukseen tasoristeysten turvallisuuden parantamisesta avoimen datan ja mobiilisovelluksen avulla. TraffICT Oy:n Jani Riekkinen päätti toteuttaa jo pidempään mielessä olleen ”junavaroittimen” Aindata nopran uusimpaan versioon.

Myös saatu käyttäjäpalaute rohkaisi toteuttamaan tämän tärkeäksi koetun ominaisuuden ilmaiseen iPhoneen ja iPadiin saatavilla olevaan sovellukseen.

Tasoristeyksien tietoja on käytetty ja testattu TraffICT Oy:n erilaisissa prototyypeissä jo yli kahden vuoden ajan. Uutuutena tässä tapauksessa oli junien sijainnin selvittäminen ja junasta varoittaminen vaaratilanteiden välttämiseksi.  Sovellus näyttää tasoristeykset ja antaa äänimerkin 150, 100 ja 50 metrin etäisyydellä tasoristetyksestä, mikäli juna on tasoristeyksen lähistöllä. Klikkaamalla tasoristeystä näytetään lähistöllä olevan junan numero sekä tasoristeyksen tietoja. Ominaisuus on koekäytössä ja toivomme käyttäjiltä palautetta sen toiminnasta.

Oheisessa videossa esitetään sovelluksen toiminta kolmessa esimerkkitapauksessa:

1. Lähestytään vartioitua tasoristeystä ja juna on lähistöllä. Sovellus varoittaa lähistöllä olevasta junasta merkkiäänellä 150,100 ja 50 metriä ennen tasoristeystä. Esimerkkitapauksessa tasoristeyksen puomeja ei ole vielä laskettu.

2. Vartioimaton tasoristeys, ei junaa lähistöllä.

3. Vartioimaton tasoristeys, juna lähistöllä ja sovellus antaa merkkiäänen 100 ja 50 m etäisyydellä tasoristeyksestä.

 

Aindata on TraffICT Oy:n kehittämä alusta paikkatiedon ja muun tiedon hallintaan, analysointiin sekä hyödyntämiseen. Alusta mahdollistaa tietojen nopean lisäämisen ja palveluiden nopean käyttöönoton. Aindata nopra on Aindata -alustan päälle rakennettua palvelua hyödyntävä ilmainen iOS -applikaatio, joka varoittaa ylinopeudesta ja hirvivaarasta. Sovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin julkaistiin 20.11.2016. Sovellus hyödyntää Liikenneviraston ja Ilmatieteen laitoksen avointa dataa (CC BY 4.0).

 

Lisätietoa  https://www.aindata.fi

TraffICT Oy / Jani Riekkinen , puhelin 045 670 1990

 

 

Päivitys 14.12.2017

Liikennevirasto tiedotti aiheesta 11.12.2017: Sovellus ei pelasta tasoristeyksessä

Lisäksi Liikennevirasto tiedotti 12.12.2017: Avoin data tuo junat kartalle

 

Näillä tiedoilla sovellusten teko onnistuu jo huomattavasti helpommin ja tarkemmin, mahdollistaen entistä laadukkaammat sovellukset. Kiitos Liikennevirastolle datan avauksesta.

TraffICT Oy lisää lähiaikoina junien sijaintitiedon Aindata nopra sovellukseen. Lisäys ei vaadi sovelluksen (v 1.0.4) päivittämistä.

 

Päivitys 1.1.2018

Aindata nopran junien kulkutietoon perustunut  junavaroitin hyödyntää jatkossa junien GPS-sijaintitietoa.

GPS-tiedot ovat koekäytössä jo 29.11.2017 julkaistussa Aindata nopran versiossa 1.0.4, eikä vaadi käyttäjältä minkäänlaisia toimenpiteitä.

Junien GPS-sijaintitiedoissa on viivettä ja puutteita, joten tietoon on edelleen syytä suhtautua suurella varauksella. Hälytykset ovat alkuun herkässä ja niitä kehitetään ja säädetään paremmaksi. Mikäli GPS-sijaintitiedoissa havaitaan merkittäviä puutteita, niin on mahdollista käyttää rinnan myös kulkutietoja luotettavuuden parantamiseksi.

Noprasta on jo tehty uusi versio, joka näyttää sovelluksessa junien sijainnit ja nopeuden. Uuden version julkaisun ajankohdasta ei ole vielä päätetty. TraffICT Oy seuraa tilanteen kehittymistä ja jatkaa ketterää kehitystään.


Print  

Related Articles